Садівництво

Збираємо урожай кукурудзи: як визначити зрілість і правильно зняти плоди

Кукурудза – один з найулюбленіших овочів дітей і дорослих. Всі з нетерпінням чекають збору літнього врожаю. Щоб виростити і соковиту солодку кукурудзу, важливо знати, коли овоч досягає своєї зрілості і коли збирати врожай.

Терміни збору врожаю

Час повноцінної зрілості кукурудзи залежить від особливостей сорту, кліматичних особливостей регіону вирощування та погодних умов.

Зібрати урожай в залежності від виду і сорту можна:

  • через 2,5 місяці після появи сходів для ранньостиглих сортів;
  • через три місяці від появи сходів можна збирати урожай середньостиглих сортів. Серед особливо популярних: Піонер і Спірит;
  • близько 4,5 місяці буде потрібно почекати до збору пізньостиглих видів. Садівники воліють висаджувати Полярис і Російську Лопающуюся.

На садових ділянках найчастіше вирощують ранньостиглі сорти, урожай яких збирають вже в кінці липня.

Як визначити зрілість кукурудзи

Купуючи насіння кукурудзи для вирощування, садівники знаходять на упаковці необхідну інформацію про терміни зрілості.

Визначити ступінь зрілості культури можна, спираючись на візуальні ознаки:

  • першими варто перевірити качани, що розташовуються зверху, саме вони дозрівають раніше;
  • у стадії зрілості плоди набувають округлі обриси, качани повністю заповнюються зернами;
  • зерна відрізняються рівними контурами і гладкою поверхнею, зморшок і вм’ятин бути не повинно;
  • чоловічі квітки у верхній частині стебла в’януть і обсипаються;
  • стиглі качани можна без проблем відокремити від стебел вручну.

Збір кукурудзи залежно від цілей вирощування

В залежності від цілей використання овоча, строки збирання мають свої особливості:

  • Кукурудзу для приготування попкорну збирають у стадії біологічної зрілості.
  • Для вживання в їжу або консервації кукурудзу прибирають в момент молочної зрілості. Такі качани мають чудові смакові характеристики і володіють ніжним смаком. Якщо пропустити цей час, зерна стануть жорсткими і втратять соковитість. Визначити молочну стиглість можна по вологим ниткоподібним стовпчиків, листя важко відокремлюються від качана, а якщо натиснути на зернятко, можна помітити невелику кількість рідини білого кольору.
  • Займатися збором урожаю краще вранці, так як прохолодна погода уповільнює перетворення цукрів у крохмаль.
  • Якщо необхідно зібрати посадковий матеріал, варто дочекатися біологічної зрілості овоча. Визначити цей етап можна за засихання листя і стебел, качани будуть легко відділятися від стебел. Зібрані качани очищають від листової маси і відправляють на сушку в протягом пари місяців в сухе і прохолодне приміщення. При дотриманні умов зберігання і правильній підготовці матеріалу зерна залишаться придатними для посадки протягом п’яти років. Біологічну стиглість можна визначити за повністю висохлим листю. Кисті на плодах набувають темно-коричневе забарвлення. При натисканні на зерно молочний сік більше не з’являється.

Коли чекати стиглості залежно від району вирощування

Кліматичні особливості регіону надають безпосереднє вплив на строки збирання врожаю.

Раніше всього урожай можна очікувати в південних регіонах з теплим кліматом. Тут кукурудзу знімати можна вже до кінця липня. У Підмосковних регіонах зрілості можна очікувати в кінці серпня. У районах Чорнозем’я до збирання приступають на початку серпня.

Секрети збору і зберігання врожаю

Крім визначення термінів дозрівання важливо дотримувати деякі правила при зборі овоча:

  • Сприятливий час для збору врожаю – ранкові години.
  • Солодкі сорти здатні зберігати свої смакові якості протягом доби з моменту збору, саме в цей час кукурудзу варто вжити в їжу.
  • Довше зберегти смакові якості допоможе зберігання качанів в холодильнику.

та інші матеріали ви можете знайти на нашому